ESNEKLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNDE KULLANILAN FARKLI TEKNİKLER VE BUNLARDAN P.N.F. TEKNİĞİNİN ETKİLERİ

 

Levent ARINIK

 

Kasılma-Gevşeme (Contract-relax) C.R. Metodu

Harda ve Jones bu tekniği Pasif P.N.F. veya P.I metodu olarak adlandırmış­lardır. P.I. yani pasif uygulama ve antagonistin izometrik kasılması anlamındadır. (1) Robert Hutton ise Contract relax ve hold relax (gevşemenin korunması) diyerek bu tekniği ele almıştır. Gerdirilecek kaslar önce maximal olarak kasılır ve sonra statik strech tekniği ile gerdirilir. Bu prosedürün nörolojik temelleri Sherington'un "Successive induction" araştırmasında belirtilmiştir. Agonistler (örneğin fleksorler), antagonistlerden (örneğin ekstensorler) daha az aktiviteye neden olmasından sıra ile uyarılırlar. Araştırmacılar, bunun nedenini halen bulamamıştırlar. Bazı araştırmacılar da gerdirilen kasın, ilk kasılması golgi tendon organlar da daha çok etkisiz aktiviteye neden olduğunu iddia ederler. (Etnyre Abraham, 1986)

C.R. metodunda eklemde ağrı hissedilen noktaya kadar bir yardımcı tarafından gerdirilir. Bu noktada denek, yardımcının gerdirme yönüne ters olarak 6.8 saniye maksimale yakın bir izometrik kasılma uygular. Arkasından 3-4 saniye gevşeme ve hemen ardından ağrı eşiğine veya ağrı eşiğinin biraz daha ilerisine doğru gerdirilir. Daha sonra farklı kas grubuna geçilir. (1,5). "Gerald Perry'e göre kan dolaşımının ve ligamentlerin zarar görme olasılığı olduğundan", bu tip çalışmalarda uygulama süresi 10 sn. geçmemeli. (6)

Kasılma-gevşeme, agonist-kasılma (C.R.A.C.):

Harda ve Jones bu tekniği aktif P.N.F. veya P.I.C. metodu olarak adlandırmışlardır. Yani pasif uygulama, antagonistin izometrik kasılması, agonistin konsantrik kasılması anlamına gelmektedir. (1)

Hem CR, hem de CRAC prosedüründe gerdirme iç kuvveti genellikle terapist, antrenör gibi yardımcıların  yardımları ile arttırılır. Bu teknik de CR da olduğu gibi uygu­lanır fakat en son gerdirme de agonist kasın konsantrik kasılması söz konusudur.

En son gördüğümüz P.N.F. tekniği çalışmalarında, G. Pery'e göre önce statik bir çalışma ile akıcı bir hız sağlanmış ve deneğin eklemini çalıştığı yönde yardımcı olun­muştur. Sonra gittikçe artalan bir dirence rağmen gerdirme işlemi uygulanarak maksimal gerime ulaşılmaya çalışılmıştır

BİR EMG DENEYİ

      Deneysel koşullarda gerdirme teknikleri test edildi. Pasif durumdaki deneğin

hamstring (H) ve quadriceps (Q) kasları electromyopraphic (EM.G) aktiviteyle kaydedildi. Electrogoniometer (Elgon) ve Calibration goniometer (gon) kalça açısını izledi. Daha alçak sınır diz ekstensiyon da bir bağla tutuldu ve ayak bileği bir maka­ra sistemi ve ağırlıklarla (8.54 kg) bağlandı. Gözlenebilen kalça açılarında ağırlıkların artması ve azalması (Kalça açısındaki değişikliklerle birlikte) bacakta sabit bir çekme açısına izin verdi. Ve bu nedenle sabit bir gerdirme kuvveti sağladı. Makara sistemindeki bir stop stabilize ağırlıklara karşı  izometrik aksiyonlara (hare­ketlere) izin verdi. Statik gerdirme hamstring kaslarına 5 sn. max. izometrik aksiyon (Statik gerdirme prosedürünü takiben) Gevşeme-kasılma, agonist kasılma duru­munda denek maksimal olarak harmstring kaslarında beş sn. kadar kasılma oldu ve soma ağırlıkların iç gerdirme kuvvetine submaximal bir quadriceps faaliyetle yardım etti. EM.G. verisi tekniklerin doğru biçimde kullanımını kontrol etmek için kullanılabilir. (Moore - Hutton, 1980)

 

P.N.F çalışmalarının  etkilerini görebilmek için çeşitli  araştırmalar yapılmıştır. "P.N.F. prosedürü kas faaliyetlerini yavaşlatmak için değil, artırmak için uygulanmalıdır’ varsayımdan hareket eden Moore ve Hutton (1980) E.M.G aktivitesi kaydedilerek test yaptılar. Denekler Hamstring kas yapısında bir dizi rastgele Statik, CR ve CRAC gerdirmeleri Verine getirirken E.M.G ile bu çalışmayı kaydettiler. ROM bir electrogoni­ometre ile izledi ve denek pasif pozisyonda iken iç gerdirme kuvveti ayak bileğine uygulandı. Diz eklemi tam ekstansiyonda iken sabitleştirildi. Gerdirme boyunca E.M.G. de elde edilen en yaygın bulgular en azdan en çoğa doğru sıralandığında en çok eğilim CRAC'de görülür. Hareket genişliği açısından Statik ve CRAC arasında çok fark görmemekle birlikte, CRAC prosedürü ROM'da CR prosedüründen daha fazla artma göstermiştir. (5)

 

 6. SONUÇ: statik esnetme yöntemi sadece otogenic inhibisyonla kasta bir gevşeme sağlarken, P.N.F. tekniğinde ise otogenic ve resiprocal inhibition yoluyla kasta daha fazla bir esneme sağlanmaktadır. Bundan dolayı kasta harabiyet veya spor sakatlığı sonu­cu gelişen kas spazmlarına bağlı gerginliklerde ve özellikle esnekliğin çok etkili olduğu spor dallarında (örneğin: buz pateni, jimnastik, bale ...gibi) P.N.F. tekniği çalışmalarını önerebiliriz. Fakat daha kolay ve kısa sürede uygulanabilirliği nedeni ile rutin antrenman programlananda statik germe teknikleri uygulanması daha yararlı olacaktır. r.

 

 

KAYNAKÇA

1. Albayrak Y. (1994) H.O. S.B.T.Y.a. Lisans bitirme tezi. 5. 9-13.

2. Anderson B. (1993) "Streching' yev. Yaman M., Coşkuntürk. a  Hergüner, 5.12.

3. Cheryl L. Hubley-Kozey (1991) 'Testing Flexibility' PhysioloYlcal Testing of the High Performence 5. 309.

4. targen E. (1993) Hareketin kontrolü' A.O.A.O.F. Lisans Tamamlama Programla. 5.21.

5. Hutton R.s. (1991) 'Neuromuscular Basis of Streching Exercises' Strength and power in sport, 5.19.

6. Perry Gerald (1995) 'Yayınlanma ders notan' H.O.S.B.T.Y.a. Ankara.

7. Smith B. (1994) 'Flexlbillty for sport' 5.16,38.

8. Spor Bilimleri Dergisi (1991) 2-4. 5. 41.

9. Spor Bilimleri Dergisi (1994) 5-4. 5. 38.

10- Spor, Bilim ve Araştırma (1991) 1-1. 5. 26.

 

Yayına Hazırlayan : Bahar SAYGILI